Skarby w słoneczniku

W naszym organizmie znajduje się składnik, dzięki któremu lepiej trawimy tłuszcze, łatwiej zapamiętujemy, a nasza wątroba  jest chroniona przed chorobami. Ta wspaniała substancja to lecytyna, naturalny element  prawie każdej komórki naszego organizmu. Ma ona charakter lipidowy, co oznacza, że zawiera między innymi różne związki składające się z kwasów tłuszczowych.

Bez lecytyny trudno być zdrowym

Pamiętajmy bowiem, że funkcjonujący prawidłowo organizm, potrzebuje codziennie minimum 2-2,5 grama lecytyny, choć najlepiej dawka  powinno wynosić 6 gramów.

Lecytyna jest jak naturalna „miotełka dla tłuszczów”,  pomaga je trawić, przez co nie odkładają w ściankach naczyń krwionośnych czy w postaci „tłuszczowych fałdek”.

Lecytyna zatem obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych oraz chroni wątrobę przed marskością.

Dzięki temu, że znajduje się w niej cholina, pobudza układ nerwowy, co poprawia koncentrację oraz ułatwia zapamiętywanie. Lecytyna jest również przydatnym środkiem przy regeneracji organizmu po dużym wysiłku fizycznym.

Zdrowie prosto z pola

Oczywiście natura zadbała o to, by móc uzupełnić lecytynę, tak by nam jej nie brakowało w organizmie. Dlatego warto spożywać produkty, w których występuje.

Są to żółtka jaj, wątroba, pieczywo pełnoziarniste oraz orzechy. Przede wszystkim jednak znajdziemy ją w nasionach słonecznika, oleju sojowym i rzepakowym.

Tak, dobrze słyszycie. Żółte, malownicze pola słonecznika są nie tylko piękne, ale stanowią naturalne źródło lecytyny, tak bardzo nam potrzebnego składnika.

Lecytynę, która jest składnikiem żelków Bee Okey pozyskujemy właśnie z oleju słonecznikowego.

Tym sposobem jeden żelek Bee Okey wspomaga nasz organizm na różne sposoby.

Dobroczynne działanie miodu jest wsparte

Previous postNext post